Abstract in English:
Feline obesity has become an increasingly common problem worldwide over the past decade. Excess weight in cats may predispose them to a range of conditions such as insulin resistance, type 2 diabetes mellitus, and hepatic lipidosis. However, few studies have conducted clinical-laboratory profiles of overweight and obese cats. Therefore, the aim of this study was to describe and correlate clinical and laboratory alterations in overweight and obese cats, comparing them with lean cats. Fifty-three cats were evaluated and divided into obese (OB), overweight (SP), and control (CT) groups. After a clinical assessment, the clinically selected cats underwent morphometric measurements and hematological and biochemical tests; their owners were also instructed to complete a questionnaire. Our primary findings included an increase in mean corpuscular volume and total proteins, a decrease in red blood cell count, and an increase in circulating concentrations of total cholesterol, triglycerides, and urea in the OB group; the SP group exhibited an increase only in total cholesterol and urea. Furthermore, the OB and SP groups exhibited a higher frequency of ad libitum feeding, were more likely to receive premium food, and generally had lower activity levels. We concluded that being overweight or obese altered the cats’ hematological and biochemical parameters. Moreover, factors related to the feeding and environmental management of cats may predict an increased risk of being overweight.
Abstract in Portuguese:
Em gatos, a obesidade tornou-se um problema global com prevalência crescente nos últimos 10 anos. O excesso de peso na espécie felina pode predispor a uma série de condições como a resistência à insulina, a diabetes mellitus tipo 2 e a lipidose hepática. Poucos estudos traçaram um perfil clínico-laboratorial de gatos com sobrepeso e obesos. Com isso, o objetivo deste trabalho foi descrever e correlacionar as alterações clínicas e laboratoriais em gatos com sobrepeso e obesos comparando-as com gatos magros. Foram avaliados 53 gatos, divididos nos grupos: obeso (OB), sobrepeso (SP) e controle (CT). Após realizar uma avaliação clínica, os gatos clinicamente selecionados foram direcionados para mensuração de medidas morfométricas, coleta de exames hematológicos e bioquímicos e preenchimento de questionário aplicado ao tutor. Os principais achados foram aumento VCM (volume corpuscular médio) e proteínas totais, redução do número de hemácias, aumento das concentrações circulantes de colesterol total, triglicerídeos e ureia no grupo OB, enquanto o grupo SP mostrou aumento somente de colesterol total e ureia. Ademais, os grupos OB e SP apresentaram maior frequência de alimentação ad libitum, categorizada como premium e gatos com menor nível de atividade. Assim, conclui-se que o sobrepeso e a obesidade alteraram parâmetros hematológicos e bioquímicos. Além disso, fatores relacionados ao manejo alimentar e o ambiental dos gatos podem ser preditivos para um risco aumentado de excesso de peso.
Abstract in English:
This study made a detailed description of the milk producer of the municipality of Joanópolis/SP, situated 115 km from the largest city of Brazil, São Paulo, and how they deal with tick control and other important diseases for dairy farming. Forty milk producers were interviewed. It was found that most of them fit into family farms: small farms with family labor; 72.5% have another source of income in addition to the milk; 75% produce less than 100 liters of milk per day; and most of them are not technified (72.5% do manual milking; 55% do not keep zootechnical records; 80% do not fertilize the pastures; 87.5 % do not use artificial insemination). Tick control is made without technical criteria. A hundred percent of the interviewed applied the acaricide in the same place of milking; 90% do not use protective equipment to apply the acaricide. The prevalent cattle breed is the crossbred Girolando (87.5%), a more tick resistant breed. This may contribute to 57.5% that are satisfied with tick control. It was found that few producers (only 12.5%) have constant technical assistance. This may be the explanation for the low use of technologies and the failures observed in the diagnosis of diseases and the use of tick control.
Abstract in Portuguese:
Este estudo verificou o perfil do produtor de leite do município de Joanópolis, SP, situado a 115 km de São Paulo, e como esse produtor lida com o controle do carrapato e outras doenças importantes na pecuária leiteira. Quarenta produtores de leite foram entrevistados. Verificou-se que grande parte deles se enquadra em agricultura familiar: pequenas propriedades com mão-de-obra familiar. Verificou-se que 72,5% possuem outra fonte de renda além do leite; 75% produzem menos que 100 litros de leite por dia, e a maioria não é tecnificada (ordenha manual: 72,5 %; não faz escrituração zootécnica: 55%; não aduba pastos: 80%; não utiliza inseminação artificial: 87,5%). O controle do carrapato é feito sem critérios técnicos; a aplicação do carrapaticida é feita no mesmo local da ordenha; 90% não usam equipamentos de proteção individual para aplicar o carrapaticida. O gado prevalente é o mestiço Girolando (87,5%), que, por ser mais resistente ao carrapato, deve contribuir para que 57,5% dos entrevistados estejam satisfeitos com o controle do carrapato. Verificou-se que poucos produtores (apenas 12,5%) possuem assistência técnica constante. Isso pode ser a explicação para o baixo uso de tecnologias e nas falhas observadas no diagnóstico das doenças e no controle do carrapato.