Abstract in English:
Botulism is a neuromuscular disorder caused by neurotoxins produced by Clostridium botulinum. Equine botulism has been frequently reported worldwide; however, descriptions of cases in South America remain uncommon. This report describes a botulism outbreak in horses due to the ingestion of big bale silage at a stud farm in Brazil. Eight horses consuming silage hay provided in large round bales in the pasture presented progressive muscular weakness, decreased tongue and tail tone, dysphagia, fasciculations, and difficulty raising their head. Five horses died on the farm, and three were referred to a veterinary hospital. Two of the hospitalized horses were discharged, while the third died, and post mortem samples were collected for the detection of C. botulinum toxins. Analysis of a cecum liquid sample confirmed the presence of both botulinum toxins, BoNT/A and BoNT/D, via the bioassay method. Given the nonspecific nature of initial clinical signs, laboratory confirmation becomes imperative, facilitating the implementation of preventive measures. Notably, confirmed diagnoses of botulism are relatively uncommon in horses in Brazil.
Abstract in Portuguese:
O botulismo é um distúrbio neuromuscular causado por neurotoxinas produzidas pelo Clostridium botulinum. O botulismo em equinos tem sido frequentemente relatado em todo o mundo, no entanto descrições de casos na América do Sul permanecem escassas. Este relato descreve um surto de botulismo em cavalos devido à ingestão de silagem em fardos grandes em um haras no Brasil. Oito cavalos, após consumirem feno ensilado fornecido em fardos redondos grandes, apresentaram fraqueza muscular progressiva, diminuição do tônus da língua e da cauda, disfagia, fasciculações e dificuldade para manter o pescoço levantado. Cinco cavalos morreram na propriedade, e três foram encaminhados a um hospital veterinário. Dois dos cavalos hospitalizados receberam alta, enquanto o terceiro morreu, sendo coletadas amostras post mortem para a detecção de toxinas de C. botulinum. A análise de uma amostra de líquido do ceco confirmou a presença das toxinas botulínicas BoNT/A e BoNT/D utilizando o método de bioensaio. Dada a natureza inespecífica dos sinais clínicos iniciais, a confirmação laboratorial torna-se imprescindível, facilitando a implementação de medidas preventivas. Vale destacar que diagnósticos confirmados de botulismo são relativamente incomuns em equinos no Brasil.
Abstract in English:
Botulism is a febrile disease, fatal in most cases, which affects the muscles of locomotion, chewing, and swallowing, as well as the diaphragm and intercostal muscles, causing flaccid paralysis and respiratory arrest. In bovines, the etiology is due to the ingestion of neurotoxins types C and D formed by the bacterium Clostridium botulinum in an animal or vegetal substance, during decomposition. Vaccination is one of the most effective prophylactic means to prevent this disease. In this study, an outbreak of botulism was evaluated in a feedlot with 6,300 finishing cattle, wherein 25 died as a consequence of contracting this disease. The economic losses resulting from the deaths were analyzed, and economic analysis was conducted, involving the estimated cost of vaccination for the whole herd under risk, with the objective of evaluating whether this prophylactic practice is a viable action plan. The financial loss due to the deaths resulting from botulism in the case studied was found to be R$55,560.00, equivalent to 0.39% of the total monetary value of the herd. The cost of immunizing the entire herd under risk was 14.06% (for toxins exclusive to toxins C and D) and 22.22% (for polyvalent vaccines against clostridiosis) of the financial loss incurred as a consequence of the recorded deaths. It was concluded that botulism is a disease that can cause a significant economic impact on intensive livestock production systems, and that vaccination is an economically viable prophylactic action if performed with adequate sanitary planning.
Abstract in Portuguese:
O botulismo é uma doença afebril, fatal na maioria dos casos, que afeta os músculos da locomoção, mastigação, deglutição e também o diafragma e os músculos intercostais, causando paralisia flácida e parada respiratória. Nos bovinos a etiologia é devido à ingestão de neurotoxinas tipos C e D previamente formadas pela bactéria Clostridium botulinum em matéria animal ou vegetal em decomposição. A vacinação é um dos meios profiláticos mais eficazes para prevenir esta doença. Neste trabalho, estudou‑se um surto de botulismo em um confinamento com 6300 bovinos em terminação, no qual 25 morreram devido a esta doença. Foram analisadas as perdas econômicas em consequência das mortes, e por meio do percentual do prejuízo contabilizado, foi realizada uma análise econômica referente ao custo estimado da vacinação para todo do rebanho sob-risco com o objetivo de avaliar se esta prática profilática é um plano de ação viável. Como resultado, o prejuízo financeiro devido às mortes resultantes do botulismo no caso estudado foi de R$ 55.560,00 o equivalente a 0,39% do valor monetário total do rebanho. O custo da vacinação para imunizar todo o rebanho sob-risco foi equivalente a 14,06% (para vacinas exclusivas para toxinas C e D) e 22,22% (para vacinas polivalentes contra clostridioses) relativo ao prejuízo financeiro em consequência dos óbitos registrados. Concluiu-se que o botulismo é uma doença que pode provocar impacto econômico significativo em sistemas de corte intensivos em bovinos, e que, a vacinação é um meio profilático economicamente viável se for realizada por meio de um planejamento sanitário adequado.