Resultado da pesquisa (1)

Termo utilizado na pesquisa Nicolino RR

#1 - Epidemiological characterization and risk factors associated with brucellosis in sheep in the municipality of Rio Branco, Acre

Abstract in English:

Brucellosis in sheep is a chronic infectious disease with a worldwide distribution, primarily caused by the bacterium Brucella ovis. The disease is characterized by the development of epididymitis and sperm granulomas, which result in reproductive disorders and are responsible for significant health problems and economic losses in sheep farming. This cross-sectional sampling study, the first of its kind in Western Amazonia, aimed to characterize the seroprevalence of brucellosis in sheep from rural properties in the municipality of Rio Branco, Acre, and to analyze the risk factors associated with the infection. Forty-eight sheep farms in the municipality were selected, and 511 blood samples were collected from animals of both sexes, starting at six months of age. Serological samples were tested using an indirect enzyme-linked immunosorbent assay (iELISA) to detect anti-Brucella ovis antibodies (IgG) with the crude B. ovis extract antigen and, in a complementary manner, with the purified recombinant periplasmic protein BP26r. Epidemiological questionnaires were applied during the visit to the farms. Of the farms with sampled sheep, 33.4% (16/48) had at least one seropositive animal, and 5.5% (28/511) of the sheep tested were considered seropositive. Among the risk factors analyzed by multiple logistic regression, the “segregation of sick animals” (odds ratio = 3.67; p = 0.043) showed epidemiological and statistical relevance for the control of B. ovis infection. The results obtained in this study indicate that B. ovis infection occurs in sheep from Acre, in the Western Amazon, requiring the implementation of control and prophylaxis measures, especially health education, to prevent or minimize the spread of the disease in herds in Acre.

Abstract in Portuguese:

A brucelose nos ovinos é uma doença infectocontagiosa, de evolução crônica, com distribuição cosmopolita, causada primordialmente pela bactéria Brucella ovis. A enfermidade é caracterizada pelo desenvolvimento de epididimite e granulomas espermáticos que resultam em distúrbios reprodutivos, sendo responsável por relevantes problemas sanitários e vultosos prejuízos econômicos para a ovinocultura. Este estudo transversal por amostragem, inédito na Amazônia Ocidental, teve como objetivo caracterizar a soroprevalência da brucelose em ovinos de propriedades rurais no município de Rio Branco, estado do Acre, e análise dos fatores de risco associados à infecção. Foram selecionadas 48 propriedades com criação de ovinos do município e colhidas 511 amostras de sangue de animais de ambos os sexos, a partir de seis meses de idade. As amostras sorológicas foram testadas pelo ensaio imunoenzimático indireto (ELISAi) para detecção de anticorpos (IgG) anti-Brucella ovis com o antígeno extrato bruto de B. ovis e, de modo complementar, com a proteína periplasmática recombinante purificada BP26r. Durante a visita às propriedades foram aplicados questionários epidemiológicos. Das propriedades rurais com ovinos amostrados, 33,4% (16/48) apresentaram pelo menos um animal sororreagente e 5,5% (28/511) dos ovinos testados foram considerados soropositivos. Dentre os fatores de riscos analisados por regressão logística múltipla, a “segregação de animais doentes” (odds ratio = 3,67; p = 0,043) apresentou relevância epidemiológica e estatística para o controle da infecção por B. ovis. Os resultados obtidos neste estudo indicam que ocorre a infecção por B. ovis nos ovinos do Acre, Amazônia Ocidental, requerendo a implantação de medidas de controle e profilaxia, notadamente de educação em saúde, que impeçam ou minimizem a difusão da doença nos rebanhos acreanos.


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