Resultado da pesquisa (55)

Termo utilizado na pesquisa diarreia

#51 - Occurrence of enterotoxigenic Escherichia coli and Salmonella sp in calves in the southern agreste region of the State of Pernambuco, Brazil

Abstract in English:

The diarrheic processes caused by pathogenic enterobacteria are of great economicsanitary importance, with limiting effects on cattle raising. In the present study 106 fecal samples from 52 diarrheic and 54 non-diarrheic calves aged 1 to 90 days were analyzed, in arder to determine the occurrence of enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC) and Salmonella sp among calves reared in the agreste region of the state of Pernambuco and to determine the behavior of the isolates in response to 16 antimicrobial agents. The strains were cultured in selective media and submitted to biochemical characterization, serologic identification and detection of heat-stable enterotoxin. E. coli was isolated from all 106 calves studied and five of these strains (4,7%) were proclucers of heat-stable enterotoxin. Salmonellasp was isolated from six (5,7%) samples belonging to serovars Dublin, Muenchen and Infantis. The Salmonella strains were highly sensitive to the drngs tested, whereas the E. co/istrains were more resistent to tetracycline (50,9%), sulfonamide (40,6%), streptomycin (35,9%) and ampicillin (22,6%). Particularly outstancling in the general analysis was the multiresistance of E. coli (52,0%), with a predominance of the tetracycline-sulfonamide association. The present results serve as a warning regarding the incliscriminated use of antimicrobial agents. Low percentages of ETEC and Salmonella in calves show the necessity of other diagnostic procedures to clarify the etiology.

Abstract in Portuguese:

Os processos diarréicos acarretados por enterobactérias patogênicas têm sido incriminados como de grande importância econômica-sanitária, desempenhando um papel limitante na criação de bezerros. Com o objetivo de estudar a ocorrência de Escherichia coli enterotoxigênica e Salmonella sp em bezerros no agreste meridional de Pernambuco e o compottamento dos isolados frente aos antimicrobianos, foram analisadas 106 amostras fecais provenientes de 52 bezerros diarréicos e 54 não diarréicos de 1 a 90 dias de idade. O cultivo das amostras foi realizado em meios seletivos com posterior caracterização bioquímica, identificação sorológica e detecção de enterotoxina termoestável. Para verificação do comportamento dos isolados, foram selecionados 16 antimicrobianos. E. coli foi isolada dos 106 bezerros estudados, sendo cinco (4,7%) produtoras de enterotoxina termoestável e, Salmonella isolada de seis (5,7%) amostras pertencentes aos sorovares Dublin, Muenchen e Infantis. As amostras de Salmonella demonstraram uma elevada sensibilidade frente as drogas testadas, enquanto que as de E. coli revelaram maior resistência à tetraciclina (50,9%); sulfonamida (40,6%); estreptomicina (35,9%) e ampicilina (22,6%). No cômputo geral destaca-se a multirresistência de E. coli (52%), predominando a associação tetraciclina-sulfonamida. Face aos resultados auferidos adverte-se quanto ao uso indiscriminado de antimicrobianos. Os baixos percentuais de ETEC e Salinonella salientam a necessidade de outros procedimentos de diagnóstico visando esclarecer a etiologia das diarréias.


#52 - Experimental intoxication by Sisyrinchium platense (Iridaceae) in cattle

Abstract in English:

Sisyrinchium platense collected in January, June, August and November was given experimentally to cattle and sheep. For cattle the plant was most toxic in November (spring), when in tlower, causing severe haemorragic diarrhea at doses of 22.6 and 29.9 g of the green plant per kg of body weight. During the other seasons S. platense caused discrete to moderate diarrhea at doses from 20 to 40 g per kg of body weight. S. platense was non toxic for sheep at doses up to 60 g of the green plant per kg of body weight. These results suggest that S. platense, which is occasionally consumed by animais transported from areas where the plant does not grow, is responsible for some outbreaks of diarrhea observed in cattle immediately after transportation.

Abstract in Portuguese:

Com o objetivo de determinar a toxicidade de Sysyrinchium platense ("alho-macho") e estudar alguns aspectos epidémiológicos relacionados à diferença de. toxicidade nas diferentes estações do ano, a planta foi administrada experimentalmente a bovinos e ovinos. As amostras· foram coibidas nos meses de janeiro, junho, agosto e novembro e administradas por via bucal aos animais experimentais. Para bovinos-, a planta foi mais tóxic na primavera. em floração, observando-se severa diarréia hemorrágica em doses que variaram entre 22,6 e 29,9 g de planta verde por kg de peso vivo. Nas outras épocas do ano, S. platense causou diarréia discreta ou moderada em doses entre 20 e 40 g/kg. Para os ovinos a planta não foi tóxica em doses de até 60 g/kg. Esses resultados e o fato de que a planta é consumida somente por animais transportados, procedentes de áreas onde não ocorre S. platense, evidenciam que a mesma seja responsável por alguns surtos de diarréia em bovinos que ocorrem na região Sul do Rio Grande do Sul.


#53 - Effect of pigs diet protein levei and/or acidification in the Escherichia coli post-weaning diarrhea

Abstract in English:

An experimental study was conducted to evaluate the possibility of preventing Escherichia coli post-weaning diarrhea reducing the protein level and/or acidifying the diet. Sixteen SPF (Specific Pathogen Free) Landrace piglets, 36 days old (weaning day) were used in four treatments (T) as follow: TA) control ration with 20% crude protein (CP); TB) ration similar to TA with 2% citric acid; TC) ration with 16% CP plus lisine up to 0.9%; and TD) ration similar to TC plus 2% citric acid. Rations were formulated with corn, soybean meal, minerals and vitamins. The pigs received the experimental diets from Do (weaning day) to D10 (slaughter day). All piglets were inoculated with 20 ml of E. coli culture 0141 K85 with 109 CFU/ml on the day D3 and D4. The parameters analysed were, occurrence of diarrhea, faeces elimination and intestinal colonization with the E. coli sample inoculated, gastrointestinal content pH and small intestine histology. The addition of citric acid (TB) as well as CP reduction (TC) in the diet caused a benefic effect on the E. coli diarrhea. This effect was more evident with the CP reduction and addition of the acid simultaneously (TD). The diarrhea was prevented, probably, by the reduction of stomach and jejunum pH and by avoiding an exaggerated E. coli multiplication in the intestinal content.

Abstract in Portuguese:

Estudou-se experimentalmente a possibilidade de se prevenir a diarréia pós-desmama por Escherichia coli através da redução da proteína e/ou acidificação da dieta. Utilizaram-se 16 leitões Landrace SPF (Specific Pathogen Free) com 35 dias de idade (dia da desmama), distribuídos em quatro tratamentos (T): TA - ração controle com 20% de PB; T B - ração do TA com 2% de ácido cítrico; TC - ração com 16% PB mais lisina até nível de 0,9%; TD - ração do TC mais·2% do ácido cítrico. As rações foram formuladas com milho, farelo de soja, minerais e vitaminas. Os leitões receberam as dietas experimentais do D0 (dia da desmama) até D10 (dia do sacrifício). Todos os leitões foram inoculados com 20 ml de um cultivo de E. coli 0141 K85 contendo 109 UFC/ml, nos dias D3 e D4. Os parâmetros analisados foram: ocorrência de diarréia, eliminação nas fezes e colonização intestinal da amostra de E. coli inoculada, pH do conteúdo gastrointestinal e histologia do intestino delgado. Tanto a adição do ácido cítrico (TB) como a redução da PB (TC) na dieta tiveram efeito benéfico na ocorrência da diarréia por E. coli. Este efeito mostrou-se mais evidente com a redução da PB e adição do ácido simultaneamente (T D). A diarréia foi prevenida, possivelmente pela redução do pH do estômago e jejuno e por evitar a multiplicação exagerada de E. coli no conteúdo intestinal.


#54 - An outbreak of murine diarrhoea and the isolation of coxsackievirus B4

Abstract in English:

An outbreak of acute diarrhoea in a mouse breeding colony was studied. In order to identify a causal pathogen of the diarrhoeic process a virological study was carried out. A homogenate of intestine originating from four diseased Young (21 days) animals was submitted to clarification and ultracentrifugation (100,000 g for 3 hours). The resulting sediment was processed for negative staining electron microscopy (EM) and inoculated into HEp-2 cell cultures. A cytopathic effect (CPE) resembling that of enteroviruses developed in these cultures. Homegenate of infected HEp-2 cells was clarified and inoculated in LLC-MK2 cell cultures and newborn swiss mice. Newborn mice developed spastic paralysis and LLC-MK2 cultures also presented enterovirus type CPE. Brain frozen sections of the inoculated animals were tested by Indirect Immunofluorescence (FA) and showed specific fluorescence for B4 coxsackievirus. The neutralization test (NT) in cell cultures, carried out with viral suspension originating from LLC-MK2 cultures, confirmed that coxsackie B4 was the isolated virus.

Abstract in Portuguese:

Com o intuito de se identificar o eventual agente causador de diarréia aguda em uma colônia de criação de camundóngos brancos suíços, materiais de animais doentes foram estudados através de técnicas virológicas. O homogenato de intestinos originários de quatro animais (21 dias) doentes foi submetido à clarificação e ultracentrifugação (100.000 g por 3 horas). O sedimento resultante foi processado por coloração negativa e observado ao microscópio eletrônico (EM) e inoculado em culturas de células HEp-2. Estas culturas desenvolveram efeito citopático semelhante ao dos enterovírus. O homogenato de células HEp-2 infectadas foi clarificado e inoculado em células LLC-MK2 e em camundongos recém-natos por via intracerebral (branco suíço). Os animais desenvolveram paralisia espástica e as culturas de células LLC-MK2 também apresentaram efeito semelhante ao dos enterovírus. Seções de cérebro congelado de animais inoculados, foram testadas por imunofluorescência indireta (FA) e mostraram fluorescência específica para coxsackievírus grupo B4. O teste de neutralização (NT), em cultura de células, foi realizado com a suspensão originária de culturas de células LLC-MK2 infectadas e confirmou o isolamento do vírus Coxsackie B4.


#55 - Isolation of Campylobacter sp. in calves with and without diarrhea

Abstract in English:

The intestinal contents of 220 samples from rectum, colon and ileum ofcalves with and without diarrhea, were examined, obtaining Campylobacter sp. qualitatively and quantitatively in 33.7% of calves with diarrhea or enteritis and up to 108 Campylobacter sp. per gram of feces; and in 38.3% calves without these enteropathies and up to 104 Campylobacter sp. per gram of feces. The clinical significance of the microorganism as pathogenic agent of intestinal diseases in discussed.

Abstract in Portuguese:

Foram examinados 220 amostras de conteúdo intestinal do reto, colo e íleo de bezerros com e sem diarréia, encontrando-se Campylobacter sp. qualitativamente e quantitativamente, em 33,7% de bezerros com diarréia ou enterite e até 108 Campylobacter sp. por grama de fezes; e em 38,3% bezerros sem estas enteropatias e até 104 Campylobacter sp. por grama de fezes. O significado deste microrganismo como agente enteropatogênico em animais com e sem estas afecções intestinais é discutido.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV